“Succesul în afaceri presupune pregătire, disciplină şi muncă multă. Dacă nu eşti speriat de aceste lucruri, oportunităţile sunt mereu foarte mari.” (David Rockefeller)
Încă din băncile şcolii toţi visează la o viaţă cu multe împliniri dar pînă a ajunge un om de succes trebuie să parcurgem mai multe etape. Etapele dezvoltării unei afaceri, calitățile unui antreprenor, atitudinea față de bani și ce trebuie să faci pentru a avea succes, am discutat în cadrul întrunirii cu antreprenori de succes din Moldova. Eveniment organizat de Cariera Mea, ghid tău de orientare profesională.
Invitații serii au fost:
Timbur Gheorghe, care încearcă să spargă tiparele în satul său, Vărzărești, Nisporeni. Avînd doar studii medii făcute în România, Gheorghe Timbur s-a întors acasă și la 21 de ani, și-a deschis patiseria „Biscana”, pe care o administrează de unul singur și care ii asigura un venit constant.
Elena Scutaru, fondatoarea brand-ului de haine „MARA”, una dintre persoanele ce s-a bazat pe principiile antreprenoriatului social. Elena a povestit atît despre afacerea ei, cît și despre faptul de ce să nu fim antreprenori: „Am venit să vă povestesc despre faptul de ce ar trebuie să nu fim antreprenori, pentru că pe lîngă lucru de manager, trebuie să le faci pe toate, de la contabilitate pînă la curățenie uneori. Dacă ar fi să o iau de la capăt acum, aș învăța profesia de inginer. Azi pot spune cu siguranță că să fii angajat, este un lux de care nu beneficiază un manager.”
Grigore Raileanu, tânăr din Moldova, care a locuit în California. Acesta este fondatorul a două companii IT, Remsys în 2004, Noction în 2011, Retently fondat în 2015 la care lucrează pînă în prezent. El a propus tinerilor participanți la eveniment mai multe modele de antreprenori demni de urmat, așa ca: Steve Blank, Elon Musk, Peter Thiel.
Virgiliu Ilașcu, a lansat prima afacere la 14 ani, iar în acești doi ani a creat sute de huse personalizate pentru clienții săi din Chișinău, dar și din țară. A povestit din propria experiență cu ce se mănâncă marketingul, fidelizarea clienților și alte lucruri prețioase pentru acest gen de afacere.
Și totuși ce trebuie să facem pentru a deveni antreprenor de succes? Iată cîteva sfaturi de care putem ține cont:
- să creadă cu tărie în potenţialul afacerii sale;
- să fie dispus să renunţe la avantajele statutului de angajat;
- să aibă mare toleranţă la risc şi schimbări neprevăzute;
- să aibă cunoștințe elementare de management, marketing şi logistică;
- să aibă capacități de lider şi să fie un bun negociator;
- să fie capabil să genereze idei care să ii asigure un avantaj competitiv faţă de concurenţă;
- să aibă o viziune clară asupra business-ului şi capacitatea să o transmită şi oamenilor din echipă;
- să dispună de mijloacele financiare, materiale, umane pentru susţinerea noii afaceri.
„Din punctul meu de vedere pentru a ajunge un antreprenor de succes trebuie în primul rând să îţi asumi anumite riscuri; trebuie să ai capacitatea de a face faţa unor încercări grele, trebuie să fii înțelegător. Pentru a avea succes în afacere ai nevoie de abilităţi superioare de planificare şi execuţie.”, a afirmat unul dintre participanții la eveniment.
„Cariera Mea” este o platformă creată special pentru tineri, care oferă informații necesare în domeniul orientării profesionale. Fiecare lună este dedicată unei profesii, astfel se organizează evenimente la care sunt invitate personalități din domeniul selectat în luna respectivă.