Pentru mulți, lectura este o îndeletnicire aparte la fel cum ar fi și o ocazie comodă de dezvoltare. De altfel, se cunoaște că lectura influențează pozitiv imaginația, creativitatea și limbajul interior. Imaginația și creativitatea îmbogățesc calitatea vieții, adaugă culoare conversațiilor și bineînțeles, îmbogățește relații interpersonale. Cât ține de limbajul interior, este o comoară indispensabilă gândirii, fiecare gândește prin cuvintele interioare. Cu cât mai multe cuvinte, combinații și scheme interioare deține, cu atât mai lucid ar gândi.
Dar cărțile oferă și o aromă aparte timpului petrecut singur, un fel de balsam plăcut ce poate să îți transmită minte într-o altă lume.
De ce unii nu preferă lectura?
Există totuși tipuri de persoane ce întâmpină dificultăți în activitatea de lectură, ar fi vorba de persoane foarte extrovertite, active social și dependente de stimuli exteriori.
Poți afla ce tip de temperament ești completând TESTUL.
Dependența de stimuli înseamnă o influență exterioară continuă, fie ea senzitivă, auditivă, gustativă sau vizuală. De altfel și lectura ar fi un fel de stimul exterior, însă activitate de a citit stimulează multe procese interioare și ar fi mai degrabă o „chemare” a lumii interioare pentru a participa la proces. Nu în zadar se zice că există doi autori la o carte: cel ce o scrie și cel ce o citește. Persoanele ce le vine greu să-și petreacă timpul lecturând au un prag mai ridicat a nevoii de stimuli. De exemplu un elev introvertit va simți foarte puternic două rânduri din poezia lui Eminescu, în timp ce altul mai extrovertit, ar simți aceeași intensitate doar în cazul când ar vedea aceste rânduri recitate pe scena unui teatru într-un mod dramatic. Pentru unii nici teatru nu mai reprezintă ceva atractiv, căutând filmele șocante, horror, cu mișcări constante de cadre.
În acest caz avantajul cititorilor înrăiți ar fi o independență socială și recreere benefică. Mulți ar interveni cu ideea că dezavantajul acestor iubitori de lectură ar fi izolarea și abilități sociale subdezvoltate. Este valabilă și o astfel de extremă, de altfel extremele cel mai des reprezintă o alternativă periculoasă.
Persoanele foarte active social și dependente de stimuli exteriori ar demonstra în multe situații talente de a interacționa, dar asta nu înseamnă că ceilalți nu le-ar avea. Chiar unele studii au demonstrat că limbajul interior și creativitatea îmbunătățesc relațiile cu prietenii și familia.
Care ar fi soluția?
Persoanele ce petrec prea mult timp cu cărțile să iasă la contact, cele ce nu „prietenesc” cu scrierile literare să persevereze cu pași mici în activitatea de a citi. Micșorarea stimulilor exteriori în favoarea activităților ce necesită folosirea resurselor interioare. De exemplu desenul, lectura, conversațiile, scrierile meditative și creative, cât și activități ce presupune participarea solitară. Până la urmă un semn al maturității emoționale este capacitatea de a petrece timpul singur. Cum sugera și Winnicot chiar din copilăria mică, părinții să dezvolte capacitatea celor mici de ași petrece singuri timpul.
În concluzie, poți deveni un om de succes fără a sta prea mult „cu nasul în cărți”, dar nu trebuie să uităm că eroii din filosofie, psihologie, literatură și chiar științele reale au o bază literară ce le-au înlesnit drumul către succes.
„Lectura este unicul mijloc prin care putem aluneca, uneori involuntar, în pielea, vocea sau sufletul altcuiva.”
Joyce Carol Oates
Surse de unde poți găsi cărți electronice gratuit :