REGULAMENT DE ORGANIZARE A CONCURSULUI INTERNAȚIONAL „CĂLĂTORIE ÎN LUMEA POVEȘTILOR”
Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” din Moldova
Biblioteca Republicană pentru Copii „F. Kocearli” din Azerbaidjan
Biblioteca Națională pentru Copii „Hnko Apera” din Armenia
Sistemul Centralizat al Bibliotecilor pentru Copii din Minsk, Belarus
Biblioteca Centrală pentru Copii „S. Begalin” din Kazahstan
Biblioteca de Stat pentru Copii din Federația Rusă
organizează Concursul internațional CĂLĂTORIE ÎN LUMEA POVEȘTILOR, ediția a II-a, care are ca scop valorificarea tradițiilor folclorice naționale, stimularea creativității copiilor, dezvoltarea abilităților literare și a gustului estetic, identificarea și promovarea copiilor talentați.
I. Condițiile de desfășurare și etapele concursului
1.1. Concursul se va desfășura concomitent în șase țări, cu susținerea Fondului Interstatal de Colaborare Umanitară a statelor-membre CSI.
1.2. Concursul se organizează în două etape: etapa națională și etapa internațională.
1.3. Etapa națională a concursului se desfășoară în perioada 5 februarie – 2 aprilie 2019.
1.4. La concurs pot participa în mod individual copii de 10-14 ani din întreaga republică.
1.5. Fiecare participant va scrie o poveste, bazându-se pe tradițiile folclorice naționale. De asemenea, povestea poate fi ilustrată cu 1-2 desene.
II. Cerințe față de lucrările prezentate la concurs
2.1. Textele prezentate la concurs trebuie să reflecte tradițiile folclorului național. Poveștile se pot încadra în următoarele tipuri: povești fantastice (relatează întâmplări miraculoase cu personaje fantastice), povești despre natură (relatează întâmplări despre animale, plante sau obiecte înzestrate cu proprietăți supranaturale), povești realiste (relatează despre întâmplări neverosimile cu personaje din viața reală, înzestrate deseori cu însușiri neobișnuite).
2.2. Povestea se va încadra în următorii parametri:
• Povestea va avea un titlu sugestiv.
• Textul trebuie să fie captivant, concis și coerent, cuprinzând cele trei componente ale unei povești: formula de început (de exemplu: A fost odată ca niciodată, că de n-ar fi nu s-ar povesti…), conținutul și formula de încheiere (de exemplu: Și-am încălecat pe-o șa și v-am spus povestea așa…).
• Autorul poveștii poate utiliza o formulă de început inventată de el însuși sau preluată din poveștile populare românești, dezvoltând-o într-o manieră proprie și cât mai originală.
• Personajele pot fi reale sau fantastice.
• Povestea trebuie să conțină elemente specifice folclorului românesc (personaje, tradiții, obiceiuri etc.).
• Textul poate fi însoțit de 1-2 desene (opțional). Fiecare desen va fi executat pe foaie A4 și scanat aparte în format .jpg, sau .png.
• Textul și desenele trebuie să fie creația proprie a autorului. Lucrările plagiate din alte surse nu vor fi admise la concurs.
2.3. Fiecare participant prezintă o singură lucrare la concurs. Lucrarea nu va depăși 5 pagini tipărite în format Word (.doc, .docx, .rtf), font Times New Roman, mărimea fontului 14, interval 1,15.
2.4. Lucrarea se prezintă nesemnatLa lucrare se anexează o fișă cu datele personale ale autorului: numele și prenumele, vârsta, liceul/gimnaziul și clasa în care învață, adresa la domiciliu, numărul de telefon la care poate fi contactat, adresa de e-mail și o scurtă informație despre sine (nu mai mult de jumătate de pagină tipărită).
2.5. Textul, fișa cu datele personale și desenul(ele) vor fi trimise într-un singur mesaj. În cazul când sunt trimise prin poșta electronică, fișierele trebuie intitulate cu numele participantului, de exemplu: Ciobanu Ion_Text, Ciobanu Ion_Fisa, Ciobanu Ion_Desen1, Ciobanu Ion_Desen2
2.6. Prezentând lucrarea la concurs, autorul își dă automat acordul pentru traducerea și publicarea ei în ediții tipărite și pe site-urile organizatorilor.
2.7. Lucrările vor fi trimise până pe 2 aprilie 2019, în format digital la adresa de e-mail bncreanga@dnt.md sau prin poștă la adresa Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, str. Șciusev 65, Chișinău, MD-2012, cu specificarea pentru concursul „Călătorie în lumea poveștilor”.
2.8. Lucrările, care vor fi trimise mai târziu de 2 aprilie sau care nu vor corespunde criteriilor expuse mai sus, nu vor fi admise la concurs.
III. Evaluarea lucrărilor, totalizări
3.1. Juriul național, format din scriitori, bibliotecari, va aprecia lucrările conform următoarelor criterii:
• Respectarea condițiilor și criteriilor de prezentare stabilite prin Regulamentul concursului,
• Autenticitatea lucrării (să nu fie plagiată),
• Conținutul interesant, originalitatea lucrării,
• Coerența expunerii,
• Corectitudinea lingvistică,
• Reflectarea tradițiilor folclorice naționale,
• Aspectul general al lucrării.
3.2. Juriul național va desemna, până la 20 aprilie 2019, câștigătorii premiilor I, II, III și ai mențiunilor și va prezenta lista premianților juriului internațional.
3.3. Juriul internațional, format din reprezentanți ai juriilor naționale, va examina în perioada 20-30 aprilie 2019, lucrările premianților la etapa națională și va desemna câte un câștigător din fiecare țară participantă la concurs.
3.4. Festivitatea de premiere va avea loc în orașul Moscova, Federația Rusă.
3.5. Lucrările premiate de juriul internațional vor fi traduse și publicate într-un volum colectiv.
Mai multe pe pagina de facebook.