Editorul – persoana care culege toată informația prelucrată și se ocupă de editarea ei pentru a face un produs care poate fi lansat pe piață. Această persoană oferă feedback în procesul de lucru și la fel se ocupă de redactarea proiectului (video, foto, web sau scris). Un editor poate lucra într-o editură, ziar, revistă, post de televiziune, radio și în alte instituții unde se cer cunoștințe și disponibilitate de a intermedia între un autor și cititorul lui. Aceasta este ceea ce face un editor, în principiu: intermediază în mod creativ și de preferință cu succes, transmiterea mesajului de la un autor la public.
Responsabilități:
- Culege informații și redactează materiale în domeniul specific;
- Proiectează conținutul publicației;
- Menține o relație permanentă cu reprezentanții companiilor și cu cei ai instituțiilor din domeniu, identifică noi surse;
- Participă la conferințe de presă, seminarii, prezentări etc.;
- Propune redactorului-șef subiecte care pot face obiectul unor materiale informative;
- Monitorizează constant diverse surse de informații: pagini web (companii de profil, asociații, burse etc.), presa și documente oficiale (Monitorul Oficial și altele).
Cum devii: Pentru a deveni editor ai nevoie de cunoștințe în unul din domeniile la care vrei să activezi, fie în calitate de jurnalist, reporter, sau montator video. Pentru aceasta nu este neapărat de a finaliza careva studii universitare, însă mulți angajatori cer asemenea cunoștințe. În mare parte devii editor după ceva timp și experiență de lucru în domeniu, însă calitățile de comunicare și cunoștințele acumulate la Facultatea de Jurnalism și Comunicare (ASEM, USM), dar și redactarea și filmarea spoturilor, reportajelor (AMTAP, USM), te-ar ajuta să profesezi cu mai multă abilitate și încredere.
Alte profesii: