De multe ori se întâmplă ca să auzim mirați despre un fost coleg eminent că abia se descurcă sau că nu culege acele roade pe care păreau să îl aștepte. Poate din cauza că în instituțiile de învățământ se pune accent mai ales pe reușita academică, pe abilitățile intelectuale și procesele cognitive. Bineînțeles că rolul abilităților cognitive este crucial, însă ceea ce face diferența este bogăția emoțională.
Inteligența emoțională se referă la aptitudinile de recunoașterea propriilor emoții cât și a celuilalt, ceea ce înseamnă empatie. Mai include control emoțional, cunoaștere de sine, optimism și motivație intrinsecă. De fapt fiecare sursă poate să pună accent pe altceva. De exemplu pentru Goleman inteligența include cinci componente: a) autoreglarea; b) Conștiința de sine; c) motivația; d) empatia; e) abilități sociale. Fiecare din aceste componente includ alte elemente de bază importante. Același autor oferă o abordare generală a inteligenței emoționale ce o explică ca suma meta-abilităților ce determină cât de bine putem să folosim talentele pe care le avem, inclusiv inteligența pură.
Ceea ce le-ar lipsi unor elevi eminenți ce nu au succes în viitoarea carieră ar fi acel talent de a folosi inteligența academică. Din fericire acest talent poate fi dezvoltat și îmbunătățit. iată câteva idei prin care îți poți îmbunătăți inteligența emoțională:
1. Practică zilnic 1 minut de emoții pozitive. În acel minut străduiește-te să vezi lucrurile pozitive de lângă tine. Dacă nu poți un minut, încearcă cu 30 de secunde. Sau 10.
2. În timp ce ai emoții negative, observă-te. Observă-le. Ce anume le-a cauzat? Este reacția ta justificată? Dacă da, ești sigur? Scrie totul pe hârtie, dar fii onest cu tine însuți.
3. Învață să râzi de tine însuți. Învață să te iei singur peste picior, cu umor. Evită să fii exagerat de serios.
4. Învață să nu mai iei la modul personal ceea ce ți se întâmplă. Majoritatea problemelor care apar sau care ne sunt create de altcineva nu sunt îndreptate special împotriva noastră. Nu ți se întâmplă doar ție, cu toții “beneficiem” de aceleași probleme.
5. Găsește unul sau mai mulți parteneri de evoluție, care să te susțină și să-ți ofere feedback. De preferat să fie la un nivel apropiat ție, astfel încât să puteți evolua în paralel și să vă susțineți reciproc.
6. Există alimente care ajută la crearea unei stări emoționale pozitive, prin substanțe precum serotonina. Printre cele mai cunoscute astfel de alimente sunt bananele și ciocolata. O carte bună pe subiectul acesta este „The Good Mood Diet” de Judith Wurtman.
7. Fă complimente. Nu aștepta ceva în schimb. Mulțumește atunci când le primești. Zâmbește.
8. Cântă sau fredonează o melodie. Inteligenta emoționala se construiește pe emoții pozitive.
9. Fă-ți un program de exerciții cardiovasculare. Exercițiile cardio sunt cunoscute ca fiind printre cele mai eficiente metode de a genera emoții pozitive.
10. Folosește umorul în viața de zi cu zi. Are capacitatea de a detensiona majoritatea situațiilor în care te afli.
11. Fă acte de bunătate, caritate. Poți da ceva de mâncare unui cerșetor, dona bani unei cauze bune, ajuta un prieten etc. Dacă e posibil să fie anonime, și mai bine.
12. Cere ajutorul altora când ai nevoie de el. De obicei îl vei primi.
13. Alege-ți cu atenție prietenii. Gândește-te ce înseamnă că cineva îți este prieten și fii mai selectiv.
14. Vorbește cu cineva despre problemele tale. Lasă tensiunea din interior să iasă. Ajută enorm ca să-ți dezvolți inteligența emoțională.
15. Acordă atenție modului în care arăți. Un aspect îngrijit pe care-l vei observa în oglindă sau în ochii celorlalți, te va ajuta în relațiile cu cei din jur.
Bibliografie:
www.florinrosoga.ro/inteligenta-emotionala-idei//
http://www.101books.ru/carte/descarca-daniel-goleman-inteligenta-emotionala-pdf