feedbackLoading posts...

Piața Muncii

 

Toate țările, indiferent de venitul acestora, se confruntă cu adevărate provocări în crearea și menținerea locurilor de muncă adecvate pentru cetățenii lor. Ocuparea forței de muncă este un subiect ce capătă amploare în condițiile în care populația globală și numărul de lucrători – crește, în special în țările în curs de dezvoltare. Organizația Internațională a Muncii  estimează că, în următorii 10 ani, în lume vor fi nevoie de mai mult de 600 de milioane de locuri de muncă noi pentru a se evita o creștere suplimentară a șomajului.

Promovarea locurilor de muncă la nivel mondial presupune pregătirea corespunzătoare a potențialilor angajați și posibilitatea acestora de a dobândi competențe, ce vor garanta obținerea performanțelor.  Persoanele cu mai multă educație și abilități mai cotate sunt mai atractivi în a fi angajați în locuri de muncă stabile și de asemenea, să câștige mai mult, astfel asigurând o viață mai bună pentru familiile lor. Una din preocupările principale ale companiilor din țările în curs de dezvoltare, ca Moldova, este atragerea lucrătorilor corespunzător calificați.

Potrivit Forumului Economic Global peste 5 ani, cel puțin 1/3 din capacitățile angajaților (35%) ce momentan sunt considerate importante, se vor schimba.

Către 2020, a IV-a Revoluție Industrială va livra tehnologii robotizate avansate, transport autonom, inteligență artificială, biotehnologie și genomică.

Toate aceste transformări vor schimba modul în care trăim și cel în care lucrăm. Unele job-uri vor dispărea, altele se vor extinde și job-uri ce nu există astăzi, vor deveni foarte căutate. Cert este că angajații vor trebui să-și alinieze abilitățile pentru a face față ritmului schimbărilor.

Potrivit raportului din ianuarie 2016 privind viitorul profesiilor, la nivel mondial, către anul 2020 vom avea o schimbare considerabilă în topul celor 10 abilități cele mai solicitate de către angajatori:

 

1. Abordarea complexă la rezolvarea sarcinilor/ problemelor; 6.Inteligența emoțională;
2.Gândirea critică; 7.Capacitatea de a analiza și lua decizii;
3. Abordarea creativă; 8. Orientarea pe servicii de calitate;
4. Management-ul resurselor umane; 9. Negocierea;
5. Coordonarea; 10.Felixibilitatea în gândire;

Cât privește Republica Moldova, având în vedere faptul că piața internă este relativ penetrată de  investitorii străini și climatul economic intern absoarbe din specificul globalizării prin intermediul corporațiilor internaționale, putem presupune că aceleași tendințe urmează să influențeze și țara noastră, la capitolul  forța de muncă.

Totuși la moment, conform datelor BNS din 2015, majoritatea populației este ocupată în activități economice și în mediul rural preponderant în activități din sectorul agricol.

Vedeți mai jos distribuția pe domenii:

 

pm

 

Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă la data de 25.07.2016  erau în evidenţă 8697 locuri demuncă vacante.

Cele mai multe locuri de muncă disponibile sunt în Chișinău, Bălți și Florești. În top urmează raioanele Cahul, Ungheni și Orhei.

Pentru persoanele cu nivel de instruire superior şi mediu de specialitate sunt disponibile 2304 locuri de muncă, constituind cca 26% din numărul total, printre care cele mai solicitate fiind:

  • Inspectori : inspector caliatate şi recepţia lucrărilor (499), şef post(31), ofiţer de sector (20);
  • Specialist în domeniul sănătăţii: medic specialist (123), asistent medical(60), medic medicină general (54);
  • Specialist în învăţământ : educator în învăţământul  preşcolar (138), profesor în învăţământul gimnazial ( 59), profesor în învăţământul liceal (20);
  • Specialist în activitatea financiară, economică sau comercială : contabil (96), contabil-şef(29), agent comerţ (20).

Pentru persoanele cu nivel de instruire secundar profesional, mediu general şi pentru muncitorii necalificaţi, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă oferă 6394 locuri de muncă, ce constituie 74% din numărul total de locuri de muncă vacante, printre care cele mai solicitate fiind:

  • Lucrători în industria textilă şi confecţii : cusătoreasă în industria uşoară – 990, cusător (691), încheietor tricotaje (44);
  • Lucrători în domeniul vânzărilor: vânzător produse nealimentare(119), vânzător produse alimentare(118), operator vânzări prin telefon(114);
  • Lucrători în construcţii : armator(123), plăcător cu plăci(91), tencuitor (68);

 

Notă: Pentru a vedea întregul tabel cu informația periodic actualizată, accesați pagina ANOFM/rubrica Documente/ Piaţa muncii: locuri vacante.

Situația privind cererea pe piața muncii poate fi urmărită mai în detaliu și pe astfel de site-uri ca: 999.md, rabota.md, joblist.md, care prezintă deseori o imagine diferită de cea oferită de ANOFM. De exemplu, la sfârșitul lunii iulie 2016, site-ul 999.md relevă o cerere mai mare decât prezintă ANOFM-ul în domeniile educației, activității financiare, construcțiilor, vânzărilor și lucrului cu clienții.

Totodată este important a fi menționat despre freelancing  și self-employment, metode de a lucra ca și liberi profesioniști, ce  oferă oportunități concrete celor ce își doresc flexibilitate în gestionarea propriului timp de muncă (full-time sau part-time)  și/sau în alegerea locației de unde se va lucra.

 

-II-

 

Surse: