La data de 23 decembrie 2020, Cariera mea a oferit tinerilor oportunitatea de a descoperi „tărâmul” soft skill-urilor și alternativele de dezvoltare, sesiunea fiind facilitată de trainerul Vitalie Cîrhană prin intermediul platformei Google Zoom.
Putem înțelege ce înseamnă soft skill-urile găsind răspuns la întrebarea „cum se întâmplă ca un student cu note la fel de bune ca și alt coleg își găsește mai greu un job sau are mai puțin succes în carieră deși a învățat la fel de bine ca alții?”
Participanții de la sesiunea „Soft skill-urile necesare pentru o carieră de succes” au sugerat că ar fi vorba de unele aspecte cum ar fi: adaptabilitate, flexibilitatea, gestionarea emoțiilor, cooperarea și empatia.

Tot așa tinerii au diferențiat soft skill-urile de cele hard. Hard fiind abilitățile tehnice acreditate de instituțiile de învățământ, cum ar fi cunoștințe contabile, sau abilitatea de a utiliza un aparat, sau cunoștințe legislative etc.
Cu toate că sunt o mulțime de surse ce relatează top-uri de soft skill-uri, în cadru sesiunii, participanților le-au fost prezentat un set de opt competențe recunoscute de YOUTHPASS:
1. Competența lingvistică — abilitatea de a vorbi în mai multe limbi, ceea ce contribuie atât la dezvoltarea cognitivă, cât și multiculturală. Această competență privilegiază angajații în carieră prin simplul fapt că domeniul de afacere are multiple tangențe cu ocazii în care este necesară cunoașterea măcar unei limbi străine decât cea maternă. Se mai referă și la capacitatea de a înțelege limbajul celuilalt și de a exprima congruent gândurile și emoțiile.
2. Competența socială— agilitatea socială, gestionarea conflictelor , personală (bunăstarea personală, reziliența personală, empatia, ) , reflecția despre sine (cum vreau să devin pe viitor, ce vreau să îmbunătățesc ca să fiu mai bun)
3. Competența civică – abilitatea de a participa civic în viața civică, concepte sociale, economice, legale și politice, care influențează la nivel de comunitate de țară și glob, a acționa ca un cetățean responsabil.
4. Competența antreprenorială— abilitatea de a pune în practică ideile, mai mult decât bussines, inițiativă, gândirea critică și rezolvarea problemelor, colaborarea și idei de proiect aplicată în practică — socială, culturală financiară etc
5. Competența interculturală— poziționarea personală în raport cu persoane din alte culturi, tolerarea diversităților. Cunoștințe despre cultura personală cât și despre cea europeană.
6. Competența digitală — cunoștințele și abilitățile tehnice, de a folosi calculatorul, tehnica și softurile.
7. Competența matematică, inginerie și știință – presupune ingeniozitatea de confruntarea cu problemele zilnice, argumentarea părerii, identificarea cauzelor și abilități logice și critice.
8. Competența literară— Abilitatea de înțelege gândurile și a exprima gândurile, de a construi un dialog, și conștiința impactului limbii vorbite asupra altora.
Curios moment când cei 20 de participanți au prioritizat competențele pentru anul 2021, podium fiind câștigat de competența multilingvistică după cum se observă și în rezultatul din imaginea de mai jos.

Tot în cadrul sesiunii, participanții au identificate mai multe medii, oportunități și alternative de a dezvolta soft skill-urile necesare viitoarei cariere, sau acele competențe indispensabile.
Voluntariatul;
Discuții online cu persoane de diferite culturi și regiuni;
Cluburile de lectură;
Jocurile intelectuale;
Jocuri de masă- sociale;
Cursuri interactive;
Treninguri;
Activități extrașcolare (volei, fotbal, muzică, instrument muzical, artă etc);
Centre IT;
Perseverența auto-didactică;
Socializarea și interacțiunea cu diverse persoane;
Schimbarea mediului de interacțiune;
Școli de vară pentru tineri;
Schimburi de experiențe pentru tineri.
Din cele discutate, tinerii au clarificat ce înseamnă soft skill-urile, care este rolul acestora și au identificat mai multe alternative prin care ar putea să le dezvolte.