Structura sistemului de învăţămînt din Republica Moldova
Învăţământul liceal | Învăţământul liceal asigură o pregătire constituită din obiectele școlare (conform curriculumu-lui liceal http://www.edu.gov.md/ro/content/invatamint-general).
Studiile liceale se finalizează cu examenul de Bacalaureat, după care obții diploma de bacalaureat cu care poți merge la univeristate. Durata învăţământului liceal cu frecvenţă la zi este de 3 ani (clasele X – XII).
|
Învăţământul secundar
profesional
|
Învăţământul secundar profesional asigură pregătirea într-o
meserie(profesie) Învăţământul secundar organizează ca învăţământ de zi ori seral în şcoli profesionale şi în şcoli de meserii.
|
Învăţământul mediu de
specialitate
(Învăţămînt profesional tehnic postsecundar şi postsecundar nonterţiar – colegiu) |
Învăţământul de specialitate se realizează în
colegii şi asigură pregătirea cadrelor de specialitate. Admiterea la studii în colegii se efectuează pentru absolvenţii de gimnaziu, de şcoală medie de cultură generală, de liceu şi de şcoală profesională. În funcţie de studiile dobândite şi de specialitatea aleasă, învăţământul de specialitate are durata de 2-4 ani: pentru persoanele cu studii gimnaziale – 4 ani şi pentru cele cu studii medii de cultură generală sau de liceu – 2 ani, iar în ceea ce priveşte profilul “Medicină”, termenele vor fi de 5 şi, respectiv, 3 ani. Pentru persoanele admise la studii în colegiu în baza studiilor dupa 9 clase se asigură învăţământul liceal şi susţinerea examenului de bacalaureat.
|
Învăţământul superior | Învăţământul superior are drept scop:
– formarea unei personalităţii dezvoltate şi creative, pregătirea, înbunătățirea şi recalificarea la nivel superior specialiştilor şi a profesorilor în diverse domenii; – asigurarea noastră de a-şi extinde studiile; – promovarea cercetării ştiinţifice şi implementarea rezultatelor ei; – păstrarea, îmbogăţirea şi propagarea patrimoniului ştiinţific, tehnic, artistic şi cultural. Învăţământul superior se realizează prin instituţii de învăţământ superior: universităţi, academii şi institute. Admiterea în învăţământul la universitate se face prin concurs, în baza diplomei de bacalaureat, a atestatului de studii medii sau, după criterii generale stabilite de Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei.
|
Învăţământul
postuniversitar
|
Învăţământul dupa universitate este organizat pentru cei care au obținut
diplome de licenţă sau diploma postuniversitara şi asigură specializarea într-un domeniu. Învăţământul dupa universitate se realizează prin adause suplimentare sau doctorat, post-doctorat, rezidenţiat, secundariat, cursuri de specializare şi imbunatatire, organizate în instituţiile de învăţământ sau în instituţiile de cercetări ştiinţifice. În învăţământul medical pregătirea postuniversitară prin rezidenţiat este obligatorie.
|
Vezi aici instituțiile la care poți merge să îți continui studiile:
http://edu.gov.md/ro/content/institutii-de-invatamint-acreditate